Versiunea Inglese

Site-ul web Back-to-Normandy (www.backtonormandy.org) bestaat op 16 aprilie 2018 precies 15 jaar. De voorbereidingen om deze website te starten, begonnen al in iunie / iulie 2002 na mijn eerste bezoek aan Normandië tijdens de vieringen van D-day (jaarlijks op 6 Juni). Het werd een intensieve periode met vele mooie, ontroerende momenten en ik maakte kennis met de meest indrukwekkende în belangrijkste periode van de laatste 100 jaar.  

De kust van Normandië este de plek waar het grootste invasieleger ooit, met behul van de grootste maritieme vloot ooit, land om om een ​​începe te maken met de bevrijding van West-Europa. 

Jaarlijks verandert de voormalige frontalie de 80 de kilometri în een toeristische trekpleister s-a întâlnit cu hoofdattractie de veterani mor „erbij” zijn geweest. Elke veteraan, herkenbaar aan de trossen medailles op hun borst, lijkt persoonlijk de bevrijding te hebben bezorgd aan het onder Nazibewind zuchtende noordwestelijk deel van Europa. Ze vertellen hun verhaal aan wie het maar horen wil. Maar ze vertellen het vooral ook aan elkaar. Zij die het geluk hadden deze strijd te hebben overleefd. În dankbare herinnering aan hun kameraden die het niet hebben gehaald: „pentru totdeauna tânăr”, zoals ik veteranen vaak hoorde zeggen. 

De veteranen worden toegejuicht door talloze mannen en vrouwen, redactat în uniformen în mode van de veertiger jaren. Zittend op, met veel zorg opgelapte legervoertuigen de eindeloos rondlopend op de voormalige luptele om voor zichzelf de geschiedenis te laten herleven.  

Mijn verbazing bij deze aanblik a fost groot. Van de verhalen van de veteranen snapte ik maar weinig. Maar ik luisterde wel zeer geïnteresseerd omdat ik vermoedde dat er toch wel iets belangrijks was gebeurd.

Die interesse sloeg om in een actieve manier om mijn ervaringen vast te leggen en om er van te leren wat ik had gezien en gehoord. Dat deed ik door middel van de site-ul web www.backtonormandy.org en door middel van het maken van vakantiefilmpjes met bezoeken aan de historiische locaties en ontmoetingen met veteranen. Ook mijn eerste compositions schreef ik al meteen na de indrukwekkende tochten door de moeilijk begaanbare hedgerows (talloze lapjes grond gescheiden ușă vrijwel ondoordringbare heggetjes), waar vele soldaten van beide zijden hun leven hadd alden slave.

Mijn honger om „begrijpen” werd alleen maar grote. De veelheid aan verhalen van veteranen, feiten en half feiten frustreerde mij diep omdat ik de omvang én samenhang van de gebeurtenissen niet begreep. Sterker nog, niet kón begrijpen door of massaliteit of Normandy Landings. De talloze boeken en digital documenten die ik heb, geven slechts een glimp van wat er is gebeurd in Normandi in WWII.

Zoals ik wel vaker met complexes situies doe, probeer ik dit giga-probleem te doorgronden met behulp of techniek van de „relationele database”. Een techniek die feiten dmv zoekmethodes in samenhang (relaties) kan ontsluiten, al naar gelang de vraag die wordt gesteld.  

Zo ook hier. Ik ging feiten, halve feiten en verhalen vastleggen în baza de date een die uiteindelijk het hart van Back to-Normandy zou gaan vormen. Door de opțiune în structura de bază de date a fost ik in staat gebleken alle informatie vast te leggen, zodanig, dat ik het te allen tijde kon reproduceren. Op een manier die ik wel kon bevatten. Het eind este nog niet in zicht, het zal ook nooit gereed komen.

Door het overzichtelijke systeem ging ik verder. Niet alleen het verhaal van Normandië, maar stap voor stap kwamen de vele gebeurtenissen în călcâie West-Europa aan bod. Met vooral namen en nog eens namen. Vele tienduizenden namen zijn beschreven opdat ze niet vergeten worden. Een spreekwoord zegt: „je bent pas echt dood als je naam niet meer wordt genoemd”. Naast deze benadering moest ik ook gevolg geven aan de gevoelsmatige impact van wat ik had gezien. Met behulp van mijn muziek.

Er kwamen vele wegen bij elkaar. De geschiedenis van familieleden die hadden geleden onder het Duitse en Japanse juk. De geschiedenis de West-Europa die maar één echt kantelpunt kent. De tijd voor 6 iunie 1944 en de tijd erna. De dag van het begin van onze vrijheid, bevochten door honderdduizenden strijders uit andere landen dan de onze.

Dit gegeven zou de leidraad worden voor vele tienduizenden publicaties van mijn hand (Op dit moment 139.503 verhalen en 13.824 categorie, grotendeels een opsomming van legereenheden met hun activiteiten die hebben meegedaan. 

Ook mijn muziek kreeg een welhaast onuitputtelijke bron van inspiratie. Deze bezieling leidde ertoe dat ik als (film) componentist ging werken met als bekroning of ontmoeting met Dame Vera Lynn en het schrijven van de muziek voor of documentaire Omaha Beach, Honor and Sacrifice die in USA a întâlnit-o pe Emmy werd bekroond.

Maar vooral veel voldoening gaf en geeft de site-ul Back-to-Normandy die inmiddels uit all windstreken (ruim 160 landen en dagelijks honderden bezoekers / duizenden pagina lui) is bezocht in honderden mensen heeft kunnen helpen met het vinden van antwoorden op hun vragen. Vragen die vooral betrekking hebben op hun familieleden die hebben meegedaan aan de landingen în Normandië en hun zegetocht tot en met de bevrijding in Mei 1945. 

Een deel van de dankbetuigingen staan ​​hier: https://www.backtonormandy.org/testimonials

Ter gelegenheid van deze 15 jaar heb ik een film gemaakt van 1 uur en 22 minute, samengesteld uit muziek die ik heb geschreven en filmbeelden uit de dertiger in veertiger jaren.

Secvența, povestea:

 • ·       Uvertură (un rezumat al debarcărilor din Normandia)
 • ·       Prolog (Viața în Europa de Vest, preludiul celui de-al doilea război mondial)  
 • ·       Mobilizare
 • ·       Pregătiri pentru invazie
 • ·       Een gebed, uitgesproken președintele Franklin D. Roosevelt
 • ·       Totuși, începe van D-day
 • ·       Debarcare op de kust van Normandië
 • ·       De situatie (după) van het slagveld na of landing
 • ·       Continuarea războiului cu o enumerare incompletă a „bătăliilor și operațiunilor”
 • ·       Eliberarea lagărelor de concentrare 
 • ·       Sfârșitul războiului
 • ·       Een muziekwerk „Nu mai există război, vă rog” a întâlnit Beelden van de gevolgen van de oorlog
 • ·       Beelden van mijn bezoeken aan Normandië, de film „Ultimul pelerinaj”, se află în vigoare, este la îndemână în Londra. Daarnaast hoor je de muziek a întâlnit filmul Emmy the de van bekroonde Emmy 
 • ·       Pacea (aftitelling)

Comentarii (0)

Nu există comentarii postate aici încă

Lăsa comentarii

 1. Postarea unui comentariu ca invitat.
Fișiere atașate (0 / 3)
Distribuie locația ta
Puteți pune aici comentariul dvs. pentru social media